رشته حسابداری و یک تعریف اجمالی از آن
حسابداری به معنی
- ثبت و ذخیره اطلاعات مالی،
- ارائه تجزیه و تحلیل
- تهیه نتایج بهصورت گزارشهایی به مدیران سازمان یا شرکت جهت تصمیم گیری مناسب، درست و بهموقع است.
در واقع حسابداری را میتوان راهی برای کنترل سلامت مالی، ارزیابی داراییهای مالی، بدهیها و همینطور جریان نقدی در کسب و کارها تعریف کرد. رشته حسابداری یکی از رشتههای آموزش عالی است که داوطلبان هر سه گروه آزمایشی ریاضی و فیزیک، تجربی و علوم انسانی میتوانند این رشته را برای تحصیل در دانشگاه انتخاب کنند.
در واقع رشته حسابداری مانند یک سیستم منظم است که در آن:
- جمع آوری
- طبقه بندی
- ثبت اطلاعات
- تهیه گزارش
کسی که در رشته حسابداری به صورت متخصص آموزش دیده باشد میتواند در آینده مدیر یک سازمان یا یک شرکت خواهد شد و این توانایی را دارد که به آن شرکت، این ایده را بدهد که چطور منابع را ارزیابی و سرمایه گذاری نماید تا بتوانند بهترین نتیجه را از این سرمایه گذاری داشته باشند.
در واقع حسابدار یک شغل خدماتی است که وظیفه آن: فراهم کردن اطلاعات کمی از موارد مالی است که این اطلاعاتی که حسابدار در اختیار بقیه قرار می دهد می تواند تاثیر مهمی در تصمیم گیری های اقتصادی داشته باشد.
تاریخچه رشته حسابداری و حسابرسی و ورود آن به دانشگاهها
رشته حسابداری اولین بار در دههی ۱۳۳۰ با تاسیس اولین آموزشگاههای عالی و دانشکدههای خصوصی از جمله آموزشگاه عالی حسابداری شرکت ملی نفت ایران، دانشکده علوم اداری و موسسهی عالی حسابداری مطرح گردید. در حال حاضر این رشته در سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا و بدون هیچ گرایشی تدریس میشود. و همچنین حسابرسی به عنوان یک حرفه مستقل در قالب نهادهای حرفهای گوناگون در بخش خصوصی و موسسات حسابرسی بخش عمومی در ایران مورد توجه بوده است.
هدف رشته حسابداری
از آنجاییکه محصول نهایی حرفه حسابداری مبنای تصمیمات اقتصادی اشخاص ذی نفع از جمله مدیران، سهامدارن، اعتباردهندگان، دولت و غیره قرار می گیرد بنابراین میتوان گفت که یکی از اهداف رشته حسابداری آموزش نیروی انسانی متخصص در جمعآوری، طبقهبندی، ثبت، خلاصه کردن اطلاعات و تهیه گزارشات مالی مطابق معیارهای از پیش تعیین شده از جمله استانداردها و اصول حسابداری میباشد.
مهارتها و تواناییهای لازم برای رشته حسابداری
درس ریاضی اصلیترین و مهمترین درس در رشته حسابداری محسوب میشود و فرد باید توانایی یادگیری بالایی در ریاضیات داشته باشد.همچنین تسلط به ادبیات فارسی و نوشتار، برای تهیه گزارشهای مناسب، موردنیاز یک حسابدار است.
در کل یک حسابداری خوب می بایست :
- قدرت بدنی مناسب داشته باشد،
- خلاق و صبور باشد
- با انضباط باشد.
امروزه با پیشرفت علم از ماشینحساب و کامپیوتر بهعنوان ابزار کار حسابداری استفاده میشود.دانشآموختگان دوره کارشناسی رشته حسابداری دارای تواناییهایی ازجمله انجام امور حسابداری در شرکتها و بانکها، انجام امور حسابرسی در مؤسسات، طرح و اجرای سیستمهای مالی هستند و پس از بهدست آوردن تجربه موردنیاز، میتوانند در بخشهای مختلف مدیریت مالی و حسابداری و حسابرسی مشغول بهکار شوند.
با توجه به تغییراتی که در روند اقتصادی کشور در حال حاضر ایجاد شده است حسابداری از جمله شغل هایی است که طرفداران زیادی دارد و افرادی که حسابداری خوانده اند، میتوانند امیدوار باشند که بیکار نخواهند بود و حتما در یکی از سازمان ها، ارگان ها و شرکت های خصوصی یا دولتی می توانند مشغول به کار شوند.
بازار کار در ایران
همانطور که در بخش توانایی ها برای رشته حسابداری گفته شد فرصت هایی که برای رشته حسابداری جهت شاغل شدن وجود دارد بسیار زیاد است و شخصی که رشته حسابداری را مطالعه می کنند باید امیدوار باشد که در یک
- شرکت کوچک یا
- شرکت بزرگ خصوصی، دولتی
- سازمانهای مختلف
میتواند مشغول به کار شود.
میزان درآمد و حقوق این افراد میتوانند از حد پایین تا بالا باشد. با توجه به سابقه کار و میزان تحصیلات این افراد میزان حقوق آنها میتواند رنج گسترده داشته باشد. این افراد میتوانند حسابدار مالی، مدیریت قسمت مالیات، بیمه و همچنین زمینه های مختلفی که با حسابرسی و حسابداری در ارتباط هستند مشغول به کار شوند.
چرا حسابداری به یک شغل پردرآمد تبدیل شده است؟
اگر شما اطلاعی از عرضه و تقاضا داشته باشید متوجه خواهید شد که این نیاز از طرف مدیران و صاحبان کسب و کار تبدیل به تقاضا شده است و آنها به دنبال حسابداران ماهر می گردند ، که در این شرایط فرصت و بستر عالی برای فارغ التحصیلان ایجاد شده است .نتیجه ی این اوضاع نشان می دهد که حسابداران وضعیت شغلی بهتری نسبت به سایر فارغ التحصیلان رشته های دیگر دارند و آینده بازار کار حسابداری در ایران بسیار روشن است .این موضوع در بسیاری از کشورهای پیشرفته هم بسیار مورد توجه است . تخصصی شدن و رقابت بین شرکت های دنیا همچنین برای محاسبه ی بهای تمام شده ی کالاها و خدمات ، رشته ی حسابداری را به یکی از پرمخاطب ترین رشته ها تبدیل کرده است .
رشته حسابداری یا همان زبان تجارت نقش مهمی را در سیستم های اقتصادی و اجتماعی همه ی کشورها دارد. بنابراین بسیاری از دانشگاه ها و مراکز علمی از جمله کانادا ، آمریکا ، آلمان ، سوئیس ، هند و… به آموزش این رشته پرداخته اند . بنابراین فرصت ادامه تحصیل در دانشگاه های خارج از کشور وجود دارد.
مهارت های لازم برای رشته حسابداری
اگر می خواهید شانس بیشتری را برای ورود به بازار حسابداری داشته باشید و یا به صورت حرفه ای کار کنید و درآمد بیشتری را کسب کنید باید مهارت و پیش نیازهایی را فرا گیرید.هفت مهارت که باید یک حسابدار به صورت حرفه ای قبل از ورود به بازار کار داشته باشد ، عبارتند از :
- داشتن دانش و تجربه در زمینه ی استانداردها و اصول پایه رشته حسابداری ( کارآموزی ، یکی از بهترین مراحل برای کسب تجربه است.
- آشنایی با نرم افزارهای ICDL و اینترنت
- Excel یکی از مهمترین ابزارهایی که یک حسابدار باید با آن آشنا باشد.
- تسلط به قوانین مالیاتی
- تسلط به قوانین تأمین اجتماعی و قوانین کار
- ایجاد رزومه سازی و مستند سازی
- مهارت های ارتباط
گرایش های رشته حسابداری برای ادامه تحصیل چه هستند؟
رشته حسابداری: حسابداری از رشته های پرطرفدار در چند سال گذشته بوده است و به بررسی اقتصاد و امور مالی سازمان ها و شرکت ها می پردازد. در رشته حسابداری، حسابداران به تهیه گزارش های مالی، جمع آوری و گروه بندی اطلاعات اقتصادی و مالی می پردازند.
رشته حسابرسی: حسابرسی به خاطر بررسی و کنترل حساب های حسابداران انجام می شود. فی الواقع حسابرسان در دفترهای شرکت ها و سازمان های گوناگون مجذوب میشوند تا از درستی گزارش های مالی و حساب های حسابداران مطمئن شوند.
رشته حسابداری مدیریت: رشته حسابداری مدیریت به خاطر افزایش توانمندی مدیران مالی در تصمیم گیری ها و تدوین استراتژی های اقتصادی شرکت ها مطرح شده است. افرادی که در گرایش حسابداری مدیریت تحصیل می کنند، میتوانند بعنوان مدیر عامل، عضو هیئت مدیره و یا بعنوان مشاورین مدیریت و اقتصاد در کنار مدیران ارشد شرکت ها به ایفای نقش بپردازند.
حسابداری صنعتی: حسابداری صنعتی با تحولات صنایع گوناگون به ویژه انقلاب صنعتی شکل گرفت. آگاهی از بهای تمام شده محصولات تولید شده، نیازی حیاتی برای انتخاب قیمت فروش و عملکرد بهینه شرکت ها است. ازاین رو حسابداری صنعتی، با تکامل ابزارها و روش های تولید به سوی هزینه یابی توسعه یافته حرکت می کند تا هزینه ها و بهای تمام شده کالاهای آماده فروش به روشنی و با شفافیت کامل انتخاب شوند.
حسابداری مالی: حسابداری مالی همان حسابداری گزارشگری است. برای اینکه هدف اصلی حسابداری مالی مهیاسازی صورت های مالی است تا نیاز استفاده کنندگان از آنها را تامین کنند. حسابداری مالی باتوجه به اصول حسابداری در تلاش است، نیازهای گوناگون استفاده کنندگان داخل سازمانی و خارج سازمانی از اطلاعات حسابداری را جواب دهد؛ این اشخاص با اینگونه گزارش ها و داده هایی، قادر میشوند در خصوص سرمایه گذاری ها، انعقاد قرارداد های مختلف، عرضه وام و غیره اقدام به تصمیم گیری کنند.
حسابداری دولتی: دولت ها در سال های گذشته با توجه به گستره فرایندهای مخارجی خویش، نیازمند مشاورین و افرادی شده اند که توانمندی جداسازی و مدیریت هزینه ها در سطوح کلان اقتصادی را داشته باشند. براین اساس تربیت و پرورش حسابداران دولتی، میتواند منجر به بودجه بندی درست برای امور مختلف و اجرای این بودجه بصورت دقیق و کاربردی شود. گرایش حسابداری دولتی در پی ایجاد بستری برای بوجود آمدن مشاورین و متخصصان حسابداری در بازه مخارج دولتی است.
حسابداری مدیریت: حسابداری تنها علم مدیریت بر هزینه های شرکت ها، آن هم قبل از آغاز فرآیند تولید نیست. بلکه حسابداری میتواند در زمینه فرآیند بهای تمام شده محصولات و خدمات، میزان تولید، هزینه اجرا، مقیاس های گوناگون تولید، قیمت فروش محصولات و خدمات و ظرفیت منبع های گوناگون (مانند ماشین آلات) مشاوره های ارزشمندی را به مدیران سطح بالای شرکت ها عرضه دهد. به زبان ساده تر میتوان بیان کرد آنچه به وسیله حسابداری مدیریت عرضه می شود، پیش نیازی اجباری است که مدیران شرکت ها بر مبنای آن اقدام به تصمیم گیری های کلان می کنند.
حسابداری منابع انسانی: منبع های انسانی در شرکت ها و بنگاه های اقتصادی بعنوان با اهمیت ترین اموال های آنها تلقی می شوند. در همین امتداد، مدیریت بر امور مالی گوناگون مربوط به این منابع از بازه های عملکردی حسابداری منابع انسانی است.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.